St. John’s University Classroom & Corridor Renovation

Queens, New York

28,000 SF

Adapting an existing building to create a fresh space, attract newcomers, and enhance the experience of students and faculty alike.
SJU engaged The Switzer Group to create and realize a new vision for 28,000 SF of classrooms and corridors within an existing building shell. To improve the learning experience, the project’s goal was to update the existing finishes, ceilings, lighting, furniture, and technology.

Classrooms were outfitted with updated digital and analog components for flexible teaching. Concealed power was integrated for easy access by all users. Flexible lighting controls and furniture allow for easy conversion of traditional classroom layouts to a variety of collaborative learning spaces. TSG created special computer labs for animation, 3D printing, and virtual reality gaming.

In corridors, built-in bench seating acts as nodes for breakout and resting spaces for students in between classes. Adequate power and lighting are provided at each location for ease of use. Each is defined with wood grain laminate panels and ceiling to provide a warm, natural element. Integrated cork boards bring a pop of color and allow for organization and display of campus activities and announcements. The existing terrazzo flooring was restored and complimented by the new surrounding finishes. School branding and a statue of St. Louise de Marillac were incorporated to celebrate the school’s past and present within the forward-looking space.

The Switzer Group has contributed to the ‘Design Revolution of 100 Years’ that has changed our world.

Stanley Abercrombie, Interior Design Magazine