AMC Networks – New York

New York, New York

443,000 RSF

Creating an environment that reflects AMC's hip, artistic and eclectic channels under one roof.
When it came time for AMC Networks (AMC) to update its 10 floors of corporate headquarters located at 11 Penn Plaza in New York City, the American entertainment company called upon interior architecture firm The Switzer Group to lead the multi-phase build-out. Complete gut renovations, including architectural, mechanical and electrical systems, were implemented for the client and its networks — AMC, BBC America, The Sundance Channel, IFC, IFC Films, WE Channel, and their executive group. The first two phases, which includes floors 18,19,20 and 23, were completed in December 2017. All remaining phases will be accomplished over the next two years.

The 350,000-square-foot renovation includes an additional 90,000-square-feet of swing space while construction occurs. Consolidating, restacking, and standardizing AMC’s brand, The Switzer Group’s designers set out to create a fluid workspace for AMC and its staff, one that would also reflect the dynamic media company’s artistic, and eclectic culture. The workplace environment encompasses distinct networks branding characteristics, a multitude of collaborative settings, and various displays of original works.

The new space is inspired by the art deco vocabulary of 11 Penn Plaza juxtaposed with the contemporary culture of AMC Networks Productions. The AMC palette uses traditional materials with a contemporary approach. Creating a balance between open and closed workspaces, The Switzer Group designed a significant number of private offices —flanked by open work space — to establish a hierarchy within the network, encouraging professional growth and upward mobility within the organization.

A monumental staircase connecting floors 18 to 20 offers a strong sense of connectivity between the various networks that operate within. Accented by a lit feature wall, platform seating, and the iconic “Madmen” silhouette, the centralized staircase provides an internal destination for all to interact, brainstorm and catch up throughout the work day. Meeting rooms are themed and designed to express each individual network identity playfully.

A Town Hall area with gallery space originates on the 18th floor where staff can assemble. It features cameras to live-stream lectures to the entire facility. Throughout the rest of the office, additional ancillary spaces are outfitted with comfortable chairs and other finely-crafted furnishings, contributing to the larger sense of community encouraged throughout the space.

These first phases of AMC’s new workspace are both vibrant and engaging, satisfying the ever-changing needs of employees new and old.

The Switzer Group has contributed to the ‘Design Revolution of 100 Years’ that has changed our world.

Stanley Abercrombie, Interior Design Magazine